Єднаймося в українській кооперації!

Свій до свого по своє! Львівщина, як сучасниця створення українських кредитних спілок, уже вдруге збере їх на своїх теренах.
http://wfucu.org.ua/2017/08/06/ednaimosya-v-ukkooperacii_2357/

За мить до прес-конференції. Автор світлини – Ірина Ящишин

Всесвітній фестиваль обіцяє нагадати українцям про цінність і вигоду кооперації. Також свято звучатиме українськими піснями, прийматиме іноземних гостей і розповість про кредитні перспективи, – повідомило Львівське радіо. 

Феномен кредитних спілок виник іще в ХІХ столітті , як тоді українці об’єднували власні кошти та сили, щоби допомогти власній громаді. Так і сьогодні ми повинні підтримувати сімейний бізнес, фермерство та українство.

– Українські кредитні спілки мають серйозний, вагомий фінансовий здобуток у світі, особливо в таких країнах, як Сполучені Штати Америки, Канада й Австралія. Їхні сумарні активи складають 5 млрд. дол. США, – повідомив Петро Маковський, голова оргкомітету Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок під час прес-конференції у Львівській обласній раді, що відбулася 3 серпня 2017 року. – Щонайменше 20 млн. американських доларів інвестується [щомісячно] в українську ідентичність: мова, діти, церква, культурні заходи. 40 тисяч клієнтів у кредитної спілки «Вигода» – один із найвищих показників. Людині в селі, яка, скажімо, займається дрібною підприємницькою діяльністю: фермерством, сімейним фермерством, – простіше звернутися до своєї організації. 

Учасники прес-конференції (зліва направо): Марія Сюма, Людмила Курилишин, Петро Маковський, Олександр Кривенко (модератор), Назар Галайко, Богдан Сидорак. Автор світлини – Ірина Ящишин

Кредитні спілки, звичайно, банкам не конкуренти, та все ж вони частина здорової економіки. Сьогодні обласна влада готує разом зі спілками два проекти, – зазначив інший учасник прес-конференції Роман Филипів, директор департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації. – Якщо говорити про ті програми, в межах яких ми співпрацюємо з кредитними спілками Львівщини, насамперед треба виділити проекти, пов’язані зі здешевленням кредитного ресурсу. Насамперед, мова йде про програму енергозбереження для населення, в якій Львівщина була чи не найпершою в Україні. Ми почали відшкодовувати відсотки за кредитами. З обласного бюджету було профінансовано 16 млн. грн. 

Всесвітній фестиваль відбувається вже вдруге. Об’єднає він у своїй програмі і традиційний туристичний похід, і форум кредитних спілок, і навіть Фестиваль старовинної української пісні.

Каже Петро Маковський
– Ми мали проблемну конференцію «Кооперація та християнські ідеали: чи можливо це в Україні». Ми мали Книжкову толоку, Фестиваль «Лудинє», Хресну дорогу – похід горами нашої слави. Центральним заходом у нас є форум кредитних спілок. Кооперація наче школа солідарності, також займається і благодійністю, ще відшуковує загублені часточки пам’яті українців. 

Участь у цьому заході для мас-медіа взяли також:
Богдан Сидорак, заступник голови оргкомітету Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок
Назар Галайко, голова ради Львівської асоціації кредитних спілок
Марія Сюма, голова правління кредитної спілки «Вигода»
Людмила Курилишин, начальник відділу з питань культури Стрийської районної державної адміністрації

Модерував зустріч із журналістами Олександр Кривенко, член оргкомітету, прес-секретар Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок

Довідка:
Форум кредитних спілок, який прийматимуть місто Стрий і село Підгірці, що на Львівщині, з 10 по 12 серпня – ключовий захід II-го Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок. – Вперше така подія відбулася у 2012р. і мала продовжитися як постійна мандрівна акція з популяризації економічної самоорганізації українців. Однак прагнення допомогти захисникам Вітчизни та постраждалим внаслідок російської агресії відсунули ці плани. Наразі на Форум, організований КС «Вигода» спільно з КС «Косівська» й іншими партнерами, вже збираються лідери ринку, партнери, колеги з діаспори, представники громадськості, Уряду, Парламенту, місцевої влади. Програмою передбачені обмін практиками у служінні громаді, знайомство з моделями майбутнього та проектами технічної допомоги, дискусії про законодавство та благодійний аукціон картин із пленеру «Стрийська палітра -2012».

(За матеріалами новин “Львівського радіо”програми від 03.08.2017)

+380632413681
akryvenko64@gmail.com
skype – kryvenko_oleksandr
Офіційний сайт: www.wfucu.org.ua
Сторінки у соціальних мережах:

Постійне посилання на джерело: Олександр Кривенко. Єднаймося в українській кооперації! 6 серпня 2017 року. http://wfucu.org.ua/2017/08/06/ednaimosya-v-ukkooperacii_2357/ 

Читайте також матеріали за темою: