Які ваші враження від офіційного відкриття та вітання? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження)

Ольга Шевель, Любомир Кащук, Василь Зубрицький, Роман Волинець, Андрій Ковч, Наталія Хмиз, Петро Козинець, Ольга Мороз

Продовжуємо (початок – тут) огляд результатів анкетування делегатів, організаторів і партнерів Форуму кредитних спілок, – центральної події, якою з 10 по 12 серпня ц.р. ознаменувався на Стрийщині II-й Всесвітній фестиваль українських кредитних спілок.

На пропозицію поділитися враженнями від офіційного відкриття та вітання Форуму кредитних спілок, що відбулися в Підгорецькому маєтку (Стрийський район, Львівської області) 11 серпня, погодились 35 із 38 форумчан, які взяли участь в опитуванні.

Нагадаємо, що Форум відкрив Петро Маковський, голова оргкомітету Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок, а вітали учасників зібрання:
Андрій Ковч, депутат Львівської обласної ради;
Наталія Хмиз, директор департаменту агропромислового комплексу Львівської обласної державної адміністрації;
Роман Волинець, заступник Стрийського міського голови;
Василь Зубрицький, заступник голови Стрийської районної ради;
Любомир Кащук, заступник голови Стрийської районної державної адміністрації;
Ольга Шевель, голова Української Світової Кооперативної Ради;
Ольга Мороз, президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок;
Петро Козинець, президент Національної асоціації кредитних спілок України.

12 форумчан (34,3% з числа тих, хто надав відповідь) не відвідали в офіційне відкриття та вітання Форуму кредитних спілок цьому заході.

Двоє з 23-х (тобто 8,7%) учасників цієї частини Форуму вказали, що в цілому офіційне відкриття та вітання були цікавими, але не всі їхні очікування виправдалися. Для решти, а таких виявилося 21 форумчанина (91,3%), ця частина Форуму перевершила, або щонайменше виправдала їхні очікування.

Петро Маковський

Олександр Кривенко звернув увагу на вступне слово, яке мав Петро Маковський. Останній наголосив на важливості зібрання представників ринку кредитної кооперації як одного з дискусійних майданчиків усіх тих, хто прагне розвитку своїх громад. Промовець закликав присутніх завжди мати почуття гідності, не страждати комплексом меншовартості та бути впевненими, що кожному з присутніх під силу проведення подібних заходів. Вони важливі, бо в такий спосіб українські кредитні спілки популяризують себе як реальні приклади економічної самоорганізації українців, яка в основі своїй має кооперативні цінності.

Тільки частина тих, хто вітав, були щирими, – вважає Богдан Щепанюк.

На думку Богдана Сидорака, участь влади мала би бути більш вагомою.

Ольга Шевель, Любомир Кащук, Василь Зубрицький

Як зазначив Петро Маковський, на відміну від Європи, США, Канади, Японії та низки інших держав, які підтримують кооперативний рух, теперішні очільники місцевих органів влади в Україні зазвичай іще не достатньо розуміють тему економічної самоорганізації звичайних людей, не бачать їхнього економічного та соціального потенціалу, а також ролі в суспільному розвитку. Цю думку поділяє Олександр Кривенко. За його словами, якщо би така подія, як Форум кредитних спілок, проходила у подібному містечку або районі Польщі чи Німеччині, то в ній (і не лише у вітальній частині) обов’язково взяли би участь перші особи певної територіальної громади, виявивши в такий спосіб високу повагу і до представників цієї громади, і до гостей з інших куточків країни та з інших держав.

Роман Волинець, Андрій Ковч, Наталія Хмиз

Івану Вишневському сподобався виступ Наталії Хмиз. Вона, за свідченням Святослава Сурми, завжди вражає націленістю на результативне майбутнє.

«Вітання форуму пройшло на високому рівні», «Організатори зуміли провести відкриття динамічно і просто класно», «Дуже добре», «Без зайвого пафосу. Все достойно», «Все добре» – такі думки висловили відповідно Марія Сюма, Михайло Мазур, Зіновій Свереда, Сергій Комісаров і Трифонов Микола, а пояснення знаходимо у відповіді Петра Маковського: «За рахунок запрошення всіх на авансцену і надання слова по черзі вдалося зекономити як мінімум одну годину та уберегтися від порушення регламенту в цій делікатній точці програми».

Оксана Ряска й Юрій Мокрицький звернули увагу на те, хто з можновладців Львівщини та Стрийщини привітав делегатів Форуму, та згадали їх у своїх коментарях так: «Приємно, що хоч заступники прийшли привітати»; «…шкода що найвища місцева влада не була».
Водночас, як зазначила, Лариса Семака, «кредитні спілки не є terra incognita для місцевої влади».

Приязний коментар надала
Ольга Мороз: «З величезною повагою відношусь до організаторів Форуму, учасників, волонтерів, ЗМІ, які сприяли можливості обміну думками та підтримки один одного у справі».

Далі буде

Олександр Кривенко, член оргкомітету, прес-секретар Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок

Для створення цієї статті використано фотографії, авторами яких є Олексій ПалійВіктор Бившев.
Більше світлин – в альбомах Форуму, які до вашої уваги – тут: https://www.facebook.com/pg/wfucu/photos/?tab=albums

Постійне посилання на цю статтю: Олександр Кривенко. Які ваші враження від офіційного відкриття та вітання? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 15.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/15/kryvenko-open-fcu_2955/

Прокоментувати цю статтю можна тут: https://www.facebook.com/wfucu/posts/1408305722581324

Попередні випуски огляду результатів анкетування доступні тут:
Форум кредитних спілок очима його учасників. 01.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/01/kryvenko-vrajennya_forum_2752/ 
Який із виступів, коментарів Вам запам’ятався, вразив і чим саме? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 04.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/04/kryvenko-best-report_forum_2789/
Яка подія запам’яталась, які ідеї, думки, відчуття, дух ви особисто винесли із Форуму? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 12.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/12/kryvenko-eventsidea-forumcu_2826/
Яке ваше враження від круглого столу «Українські кредитні спілки: кращі практики служіння громаді»? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 13.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/13/kryvenko-ukrks10aug-prakty-2874/
Які ваші враження від вистави «Заклята Пані»? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 14.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/14/kryvenko-zaklyatapani-fcu_2907/

Читайте нас, будь ласка, та долучайтеся до сторінок у соціальних мережах!
Офіційний сайт: www.wfucu.org.ua
Сторінки у соціальних мережах:
Спільнота Всесвітній фестиваль українських кредитних спілок https://www.facebook.com/wfucu/
Група Всесвітній фестиваль українських кредитних спілок https://www.facebook.com/groups/wfucu
Подія Форум кредитних спілок 
https://www.facebook.com/events/214572452402006/