«Кредитні спілки в контексті нового закону» – які ваші враження від 3-го пленарного засідання представників кредитної кооперації 11 серпня? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження)

Петро Маковський, Олег Лаврик, Віктор Романюк, Петро Козинець

Продовжуємо (початок – тут) огляд результатів анкетування делегатів, організаторів і партнерів Форуму кредитних спілок, – центральної події, якою з 10 по 12 серпня ц.р. ознаменувався на Стрийщині II-й Всесвітній фестиваль українських кредитних спілок.

36 із 38 форумчан-учасників опитування погодились поділитися враженнями від пленарної дискусії на тему: «Кредитні спілки в контексті нового закону», яка відбулася в Підгорецькому маєтку (Стрийський район, Львівської області) 11 серпня.

Нагадаємо, що доповідачами на цій панельній дискусії були:
Віктор Романюк, народний депутат України, голова підкомітету з питань діяльності небанківських фінансових установ та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності;
Олег Лаврик, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності;
Петро Козинець, президент Національної асоціації кредитних спілок України.

Модерував розмову Петро Маковський.

30 (або 83,3 % від загального числа) учасників опитування з цього питання відвідали пленарне засідання, що аналізується. 18 (60 %) учасників панельної дискусії, що аналізується, надали свої змістовні відгуки.

Троє (або 10 % від загального числа) тих, хто відвідав 3-тє пленарне засідання Форуму вважають, що вони не отримали того, чого хотіли. Ось ці відгуки.

Оксана Ряска має «враження таке, що депутати з іншої планети».

Лариса Семака вважає, що «законодавцям не до ринку [кредитних спілок]».

Не всі сподівання від цього засідання виправдалися в 7-х (23,3%) із учасників панельної дискусії, що аналізується. Дехто з них прокоментував своїми відчуття.

«Представники асоціацій в черговий раз підняли актуальні питання, а народні депутати надалі займаються популізмом!», – сказав Богдан Щепанюк.

Форумчанину, котрий себе не назвав, «хотілося, щоби депутати активніше цікавилися кредитними спілками та лобіювали закони, які сприяли би розвитку кооперативного кредитного руху».

«Державі ми непотрібні, то хай не заважають нашій роботі своїми антирекламами. Верховна рада має прийняти новий закон про кредитні спілки з такими правилами гри, які збільшують можливості та самовідповідальність, саморегулювання та самоконтроль», – наголосила Оксана Маковська.

Не бракувало критичних ноток і в стані тих 20 (66,7%) учасників панельної дискусії, які вважають, що розкриття теми та відповіді на запитання, надані доповідачами, перевершили, або щонайменше виправдали їхні очікування.

Віктор Романюк

Сергія Довганя «неприємно вразила необізнаність голови підкомітету небанківських фінансових установ з нашими проблемами та небажання їх вирішувати».

Форумчанина на правах анонімності «один із депутатів неприємно вразив байдужістю до теми кредитних спілок».

«Один з депутатів якось не дуже обізнаний з кооперацією, її ідеями», – сказав Михайло Мазур.

Натомість Марію Сюму «радує те, що є народні депутати, які розуміють проблеми роботи кредитних спілок у нинішні часи, але таких мало». Вона вважає, що «кредитівкам необхідно проводити зустрічі із депутатами та говорити про наболіле».

«Віктор Романюк – розумна людина. Багато цікавих ідей», «Народний депутат на Форумі – хороша прикмета. Кредитні спілки мають свого лобіста у Верховній Раді», «Маємо розумних, адекватних депутатів», – такими своїми відчуттями поділилися Сергій Комісаров, Святослав Сурма й Юрій Мокрицький відповідно.

Олег Лаврик

Олександр Кривенко вважає, що «Олег Лаврик і Віктор Романюк прагнуть, аби кредитні спілок в Україні якнайшвидше отримали правові можливості, згідно з якими ці фінансові установи зможуть: а) надавати кредити не лише фізичним особам, але й фермерським господарствам; б) приймати в члени кредитівки громадські та релігійні об’єднання, в) забезпечити цивілізований механізм виводу з ринку сумнівних кредитівок; г) системно захистити інтереси вкладників кредитних спілок».

Коментуючи заключну панельну дискусію Форуму кредитних спілок, Петро Маковський сказав: «Олег Лаврик добре знає закон і є реально тим депутатом, який вірить в економічну самоорганізацію українців. Віктор Романюк є дуже добрим опонентом, який спонукав усіх учасників подивитися на себе збоку, як на структури, що мають менше просити у держави, аби від неї менше залежати.

Іван Вишневський

Дуже важливі коментарі були від Івана Вишневського, бо він акцентував на цікавих аспектах гарантування вкладів членів кредитних спілок. Мені видається, що шлях створення своєї системи гарантування вкладів для кредитних спілок є простішим та дешевшим».

Марина Футерко оцінила як цікаві законотворчі ініціативи щодо кредитної кооперації, що, на думку Лесі Паплик, сприятимуть захисту прав і інтересів кредитних спілок.

Ольга Мороз

Законопроект має підтримати кредитні спілки та уможливити їхню спроможність надавати більше послуг своїм членам, збільшити коло суб’єктів, які можуть одержувати послуги, запровадити систему саморегулювання на ринку, – так вважає Ольга Мороз.

Далі буде

 

Олександр Кривенко, член оргкомітету, прес-секретар Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок

Для створення цієї статті використано фотографії, авторами яких є Михайло МазурОлексій Палій і Віктор Бившев.
Більше світлин – в альбомах Форуму, які до вашої уваги – тут: https://www.facebook.com/pg/wfucu/photos/?tab=albums

Постійне посилання на цю статтю: Олександр Кривенко. «Кредитні спілки в контексті нового закону» – які ваші враження від 3-го пленарного засідання представників кредитної кооперації 11 серпня? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). – 20.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/20/kryvenko-credunion-newlaw_3030/

Прокоментувати цю статтю можна тут: https://www.facebook.com/wfucu/posts/1412584855486744
і тут: https://www.facebook.com/groups/wfucu/permalink/1068255936610374/

Попередні випуски огляду результатів анкетування доступні тут:
Форум кредитних спілок очима його учасників. 01.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/01/kryvenko-vrajennya_forum_2752/ 
Який із виступів, коментарів Вам запам’ятався, вразив і чим саме? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 04.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/04/kryvenko-best-report_forum_2789/
Яка подія запам’яталась, які ідеї, думки, відчуття, дух ви особисто винесли із Форуму? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 12.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/12/kryvenko-eventsidea-forumcu_2826/
Яке ваше враження від круглого столу «Українські кредитні спілки: кращі практики служіння громаді»? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 13.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/13/kryvenko-ukrks10aug-prakty-2874/
Які ваші враження від вистави «Заклята Пані»? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 14.09.2017. –http://wfucu.org.ua/2017/09/14/kryvenko-zaklyatapani-fcu_2907/
Які ваші враження від офіційного відкриття та вітання? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). 15.09.2017. –http://wfucu.org.ua/2017/09/15/kryvenko-open-fcu_2955/
Які ваші враження від 1-го пленарного засідання представників кредитної кооперації 11 серпня? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). – 18.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/18/kryvenko-credun-instrument_2970/
«Ринок кредитної кооперації: бачення майбутнього та міжнародний досвід» – які ваші враження від 2-го пленарного засідання представників кредитної кооперації 11 серпня? – Форум кредитних спілок очима його учасників (Продовження). – 19.09.2017. – http://wfucu.org.ua/2017/09/19/kryvenko-2dplenzasd-intern_3000/

Читайте нас, будь ласка, та долучайтеся до сторінок у соціальних мережах!

Офіційний сайт: www.wfucu.org.ua
Сторінки у соціальних мережах:
Спільнота Всесвітній фестиваль українських кредитних спілок https://www.facebook.com/wfucu/
Група Всесвітній фестиваль українських кредитних спілок https://www.facebook.com/groups/wfucu
Подія Форум кредитних спілок 
https://www.facebook.com/events/214572452402006/